Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Zapamti 12 važnih činjenica o šećernoj bolesti

(Iz programa Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodne dijabetičke federacije).

  1. Dva su osnovna oblika šećerne bolesti: insulin ovisni oblik šećerne bolesti (IDDM ili tip 1) i inzulin. neovisan oblik šećerne bolesti (NIDDM ili tip 2). Tip 2 šećerne bolesti je mnogo češći i čini oko 90% svih slučajeva šećerne bolesti u svijetu.
  2. Šećerna bolest je četvrti uzrok smrtnosti u svijetu.
  3. Danas u svijetu ima oko 135 milijuna osoba sa šećernom bolešću (u Hrvatskoj 120.000!!!) s povećanjem na 300 milijuna za 25 godina. Povećanje će rasti po stopi od 45% u razvijenim zemljama i 200% u zemljama u razvoju.
  4. Većina novootkrivenih slučajeva bit će tip 2, a najviše od toga u Kini, Indiji i Africi.
  5. Od 1985. god. broj slučajeva šećerne bolesti u svijetu se utrostručio.
  6. Stanovništvo u mnogim zemljama postaje starije. Šećerna bolest se češće javlja među starijim stanovništvom te se i na taj način povećava broj osoba sa šećernom bolešću.
  7. 75% šećeraša umire od bolesti srca i krvnih žila. Šećerni bolesnici imaju 2-5 puta veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja u odnosu na drugu populaciju.
  8. Šećerna bolest je najčešći uzrok amputacije potkoljenica.
  9. Šećerna bolest je vodeći uzrok sljepoće i poremećaja vida među odraslim stanovništvom ekonomski razvijenog društva.
  10. Uznapredovale komplikacije šećerne bolesti (sljepoća, otkazivanje bubrega, zatajivanje cirkulacije, srčane poteškoće, polineuropatije itd) zahtijevaju veliko angažiranje medicinske skrbi i njege. Troškovi liječenja šećerne bolesti odnose oko 10 % proračuna za zdravstvo.
  11. 25% država svijeta nema u svojim nacionalnim planovima zdravstva posebno planiranu zaštitu i medicinsku skrb za osobe za šećernom bolešću.
  12. Ljudska i ekonomska cijena šećerne bolesti može biti smanjena ulaganjem u prevenciju, ranim otkrivanjem šećerne bolesti i prevencijom komplikacija šećerne bolesti.
print