82010tra

Prevencija nastanka ugruška- liječenje “razrijeđenjem krvi”

ugrušakVarfarin je generički naziv za lijek za peroralnu antikoagulantnu terapiju- “razrijeđenje krvi”. Trgovački naziv je Martefarin i Marivarin, pod tim nazivom vaš liječnik će propisati lijek. Svrha i cilj navedene terapije je najmanjom mogućom dozom lijeka prevenirati nastanak ili rast ugruška u krvožilnom sustavu.

 Lijek se dozira stupnjevitim titriranjem doze. Praćenjem PV (protrombinsko vrijeme) određuje se doza lijeka, koja je INDIVIDUALNA ZA SVAKOG BOLESNIKA. Za većinu bolesti i stanja PV treba biti 2-3 INR. Protulijek kod predoziranja je vitamin K.

Najčešća i jedina komplikacija navedene terapije je krvarenje (krvarenje u mozak može biti i smrtonosno!). Rizični bolesnici za krvarenje su: starije dobne skupine, bolesnici s probavnim smetnjama i neke kronične bolesti.

Reagira s mnogim drugim lijekovima, što je potrebno uvažavati u svakodnevnog praksi.

Varfarin se daje za prevenciju nastanka ugruška kod sljedećih bolesti i stanja: duboke venske tromboze, plućne embolije, bolesti zalistaka i poslije ugradnje umjetnih zalistaka, srčane aritmije i stanja poslije infarkta. Kod nekih bolesti terapija je do 6 mjeseci, kod većine doživotno.

Brojnim ispitivanjima je dokazana daleko veća korist, od moguće štete navedene terapije.

print