Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Ultrazvuk srca (ehokardiogram)

Ultrazvuk je vrsta zvuka, visokih frekvencija, koja se ne može čuti, ali se može registrirati ultrazvučnim aparatom u formi ultrazvučne slike.

Pacijent se skine do pasa, legne na lijevu stranu, prsni koš se premaže gelom, radi boljeg provođenja ultrazvučnih valova. Liječnik sondom prelazi preko prsnog koša i slika (skenira) srce i velike krvne žile iz različitih kutova. Sonda odašilje, i prima ultrazvučne valove koji se odbijaju od pojedinih struktura srca. Zbog različite gustoće pojedinih dijelova srca, dobiva se na monitoru ultrazvučnog aparata jasno prepoznatljiva slika. Prethodno aparat, koji je jedno viskokosofisticirano računalo, napravi svu potrebnu obradu slike.

Ultrazvukom se vide sve strukture srca, vide se i pokreti pojedinih srčanih struktura (npr. pokreti zalistaka i stiskanje srčanog mišića). Danas se uz ultrazvuk obavezno koristi i dopler (registrira brzinu protoka kroz srčana ušća i krvne žile). Postoje razne vrste doplera, ovisno o tehnici njihovog prepoznavanja: obojeni dopler, kontinuirani, pulsni, power, tkivni. Sve ove pretrage rade se u Poliklinici.

Pojedine vrste ehokardiograma ako što je ezofagealni ultrazvuk, stres ehokadiografija  rade se u velikim kardiološkim centrima.

Prije pregleda nije potrebna nikakva priprema, pregled traje od 20 minuta do 1 sat, ovisno o nađenim bolestima. Uobičajeni lijekovi se normalno mogu uzimati.

print