Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Ultrazvuk kompletnog abdomena

Ultrazvuk abdomena je zahtjevna pretraga za liječnika – ultrasoničara zbog složenih međuodnosa trbušnih organa. Za kvalitetan pregled potrebna je dobra priprema pacijenta, najbolje večer prije pregleda ne večerati i na pregled doći natašte. Najveća smetnja kvalitetnom pregledu je zrak u crijevima.

Uobičajena je ultrazvučna dijagnostika dijeli na gornji abdomen i donji abdomen, odnosno zdjelicu. Ultrazvukom se gledaju tzv. parenhimatozni organi (jetra, gušterača, slezena, bubrezi, prostata, nadbubrežne žljezde…), te strukture ispunjene tekućinom (žučnjak, mokraćni mjehur, krvne žile). Cijevasti organi trubuha (želudac, crijeva…) primarno se pregledaju endoskopijom. Uobičajeni ultrazvučni pregled može se nadopuniti pulsnim i power doplerom (bubrezi, jetra, osobito krvne žile) čime se uz morfološke promjene može pratiti i protok, odnosno dijagnosticirati suženja i opstrukcije krvnih žila.

Koje su dijagnostičke mogućnosti? Kod jetre, slezene i gušterače registriraju se difuzna oštećenja (masna, povećna, zastojna jetra, povećana slezena), ali su značajnija žarišna oštećenja (ciste, hemangiomi, karcinomi, metastaze). Kod žučnjaka i žučnih putova najčešća dijagnostika su kamenci, akutne i kronične upale, karcinom.

Pregledom bubrega razvide se kamenci, ciste, razne dobroćudne i zloćudne promjene, proširenje kanalnog sustava (hidronefroza). Bitna je i veličina bubrega.

U mokraćnom mjehuru dijagnosticiraju se upale, kamenci, divertikuli, određuje se ostatni urin poslije mokrenja. Kod prostate je bitna veličina (benigna hiperplazija prostate), žarišne promjene, kalcifikati. Kod ultrazvuka testisa bitna je dobro vidjeti strukturu tkiva testisa što se odlično čini linearnim sondama, te patološke strukture u samoj mošnici (tekućina, ciste). Na penisu se registriraju razna otvrdnuća, protoci krvi.

Odlično se također može pratiti aorta i druge velike (magistralne) krvne žile. Najčešća dijagnostika na aorti je aneurizma (proširenje) aorte.

Također je važno napomenuti, da je ultrazvuk vrlo osjetljiv za otkrivanje i najmanje količine tekućine u slobodnoj trbušnoj šupljini jer ista je česti popratni fenomen bolesti pojedinih trbušnih organa (alkoholna jetra!), zastojnih promjena srca.

print