Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

To je službeno- čokolada je dobra za srce !

Piše: Petar Nedić

Prošloga tjedna u Parizu je održan europski kardiološki kongres koji je okupio oko 30 tisuća eminentnih svjetskih kardiologa. Tisuće važnih tema  predstavljane su istovremeno u desetinama dvorana; jedna od njih se čak zvala «Zagreb», što je naravno izazvalo mnoge pozitivne vibre kod prisutnih Hrvata. Da je tema kardiologije prije svega čovjek, i to ona «slađa» strana njegove ličnosti, potvrdilo je i jedno od predavanja.

29.kolovoza 2011. dr. Oscar Franco znanstveno je sažeo rezultate više studija u koje je bilo uključeno oko 100 tisuća ispitanika o odnosu potrošnje čokolode i rizika za kardiovaskularne bolesti. Studije su pokazale neočekivane rezultate: smanjenje kardiovaskularnog rizika za 37% i moždanog udara za 29% u “čokoladnim” skupinama, u odnosu na one koji to nisu. Pri tome nije uočena signifikantna razlika između uzimanja tamne i mliječne čokolade. Vjeruje da tome doprinosi protuupalno i antioksidativno djelovanje čokolade, te njeno povećanje serotonina, hormona sreće u organizmu.

Pošto je svaka studija  utemeljena na statistici, a statistike su često varljive, autor je odmah pozvao i na oprez pri interpretaciji nalaza, naglašavajući da 100 grama čokolade ipak ima oko 500 kalorija, što samo po sebi dovodi do osnaživanja drugih rizičnih faktora kao što su pretilost, dijabetes, hiperkolesterolemija itd.

Zato je uputio poruku proizvođačima- dajte nam čokoladu bez šećera (!!!). Da li ćemo ju i dobiti- živi bili pa vidjeli!

Dr.P.Nedić

print