Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Svjetski dan srca, 26.rujan 2010

Radim sa srcem

26.rujna svjetski je dan srca. Ove godine je deseta, jubilarna godišnjica. Diljem svijeta obilježavat će se na stotine različitih načina, ali pod istim geslom: Radim sa srcem. Poruka je vrlo jaka i možda više nego ikada želimo je u svojoj zajednici.

Bolesti srca i krvnih žila su daleko, daleko najčešći uzrok pobola i umiranja populacije u svijetu, tako i kod nas. 52% stanovništva u Hrvatskog umire od bolesti srca i krvnih žila, podjednako muškarci i žene.

Bolesti srca i krvnih žila (zakrečenje!) započinju doslovce u majčinoj utrobi, kroz rizične faktore koji se s roditelja prenose na plod i dalje evoluiraju kroz rizično življenje u obitelji i zajednicama kojima pripadamo. Rane smrti su najčešće samo iznenadni kraj toga evolucijskog neprepoznatog procesa.

Najbolji lijek protiv srčanih bolesti je prevencija. Zato, danas vrhunske stručne kardiološke udruge, na sav glas govore o važnosti dječjeg srca. Prije svega se tu misli o formiranju zdravih životnih i prehrambenih navika. Najbolja formacija se postiže u ozračju zdrave obitelji, pozitivnom odgojno-obrazovnom školskom pristupu i javnom promicanju zdravoga života. Ne mogu ne spomenuti, kao vrlo važnu za dobar srčani rad, optimalnu duhovnu klimu koja mu je potrebna.

Od prije dvije godine u preventivnoj kardiologiji je u opticaju, vrlo pamtljiva i sugestivna formula za zdravo srce.  Formula je to zapravo za kvalitetan i dug život. Lako će te ju zapamtiti, uz malo truda i oživotvoriti. Tu je:

0 Ne pušiti
3 3 km ili 30 minuta šetnje- dnevno
5 5 obroka voća i povrća dnevno
140 Krvni tlak manji od 140 mmHg (sistolički)
5 Ukupni kolesterol manji od 5
3 LDL(loši) kolesterol manji od 3
0 Prekomjerna tjelesna težina i šećerna bolest

 

Radi sa srcem.

Osjeti vibru tog 200 grama teškog, čarobnog mišića, krcatog žilama i živcima; punog mistike i izazova.

Dr.Petar Nedić, internist

print