Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Što je to vegetativni živčani sustav?

složenost vegetativnog živčanog sustava

Vegetativni (autonomni) živčani sustav sa svoja dva podsustava (simpatički i parasimpatički) sa suprotnim funkcijama, dio su živčanog sustava koji regulira funkciju unutarnjih organa (složenost međudjelovanja pokazuje slika lijevo).  Centri su mu u kičmenoj moždini, moždanom stablu i hipotalamusu. Djeluje nesvjesno, najčešće preko unutarnjih refleksa. Senzorni (osjetilni) signali dolaze u spomenute centre iz organa, a ovi šalju refleksne odgovore natrag u organe. Na taj način se regulira aktivnost unutarnjih organa.

Primjer: Simpatička komponenta vegetativnog živčanog sustava, pod vanjskim (svakodnevni stres, fizički napor, emocionalni doživljaji…) ili unutarnjim događajima (temperatura, slabokrvnost, pojačana funkcija štitnjače…) može za nekoliko minuta udvostručiti srčanu frekvenciju ili krvni tlak. Istovremeno, djelovanje simpatikusa usporit će rad crijeva, te će osoba osjetiti nadutost, nelagodu u trbuhu i sporije pražnjenje stolice. To je normalna reakcija organizma.

Simpatička i parasimpatička komponenta vegetativnog sustava nalaze se u stalnoj dinamičkog ravnoteži kroz koju utječu na rad svih unutarnjih organa. Problemi nastupaju kada neka od tih komponenti, prije svega simpatička postaje dominantna.

Vegetativni živčani sustav vrlo je bitan za razumijevanje mnogobrojnih simptoma. Ne postoji pouzdana pretraga koja će izmjeriti njegovu aktivnost. Prepoznavanje vegetativne simptomatologije, usudio bih se reći, proporcionalno je godinama prakse svakog liječnika.

print