112012sij

Sindrom slomljenog srca

Piše: Petar Nedić

Božić je prošao. Nadam se da će vam biti ispunjene dobre želje vaših najmilijih i da ćete uživati u dobivenim darovima. No, Božić je istovremeno vrijeme nabijeno emocijama i velikim očekivanjima. Zato ponekad zaboravimo cijeniti najosnovnije stvari u životu, kao što je zdravlje.

Ovo je priča o Mirni V., 36 godišnjoj kućanici, supruzi i majci četvoro djece. Za nju je ovaj Božić bio osobit. Učinila je maksimalni napor ugoditi svojim ukućanima: uređenjem stana, slasnom papicom i nesebičnom željom da sve učini sretnim. I uspjela je u tome!

Poslije napornog dana i sama je željela uživati u sreći. Sjela je i zapalila cigaretu, razmišljajući o svojim najdražima. Ubrzo je osjetila bol u prsištu, slabost, teško disanje i preznojavanje. Ukućani su shvatili da je nešto krenulo po zlu. Pozvali su hitnu pomoć čiji djelatnici su brzo dijagnosticirali tešku aritmiju. Defibrilirana je tri puta što joj je povratilo pravilan srčani rad. Ipak, hospitalizirana je.

Ležeći u bolnici stizale su samo dobre vijesti: uredan troponin, CK, RTG, ehokardiogram govori za «uspavanost» vrha lijeve klijetke i pojačanu kontraktilnost preostalog dijela srčanog mišića.

Sve upućuje na dijagnozu iz rukava. Takotsubo!? Sindrom slomljenog srca !? Drugi danas po redu, bilo je mišljenje većine liječnika. Takotsubo je inače japanska alatka za hvatanje hobotnica na kojeg izrazito podsjeća ehokardiografski opisano srce (u medicini inače nije neobično da se dijagnoze postavljaju po bizarnim slučajnostima).

Mirna je mlada žena, ne pretila, s urednim kolesterolom i nije imala visok kardivaskularni rizik. A za Takotstubo ili sindrom slomljenog srca, to je ciljna skupina. Bolest je to srčanog mišića, izazvano vjerojatno hormonalnom neravnotežom u mlađih i sredovječnih žena i uglavnom s dobrom prognozom.

U Mirninom slučaju infarkt nije bio u prvome planu. Ipak, prema protokolu napravi se kateterizacija. I gle,  u prednjoj silaznoj koronarnoj arteriji nađe se začepljenje. Maglušasti tromb, nevjerojatno!? Implantira se stent, slijedi brz i uspješan oporavak.

Vrijeme oporavka od infarkta i razgovori s Mirnom dali su odgovor na nepoznanice. Mirnine bake i djed su umrli od infarkta srca. Od rizičnih faktora istina imala je pušenje. Poznati su podaci iz literature, rijetko je vidjeti infarkt  mladih žena ne pušačica ili bez nasljednog opterećenja prvog ili drugoga reda, najčešće zbog hiperkolesterolemije.

Što naučiti iz Mirninog slučaja? Infarkt se može dogoditi i mladim ženama, bez jasnog, velikog rizika. Zatim, klonite se Božićnog i novogodišnjeg stresa. Božić je vrijeme opuštanja, uživanja i konteplacije.

print