232009sij

Papa test

Papa test je dijagnostička metoda kojom se pod svjetlosnim mikroskopom analizira izgled stanica iz obriska vrata maternice (cerviksa) i rodnice (vagine). Na cervikalnim i vaginalnim stanicama nastoje se uočiti promjene (abnormalnosti) koje upućuju na rak ili promjene koje prethode raku. Ako se nađu abnormalne stanice, nalaz se klasificira prema stupnju abnormalnosti.

Papa test je namijenjen ranom otkrivanju karcinoma vrata maternice. Većinu blažih abnormalnosti (CIN I i CIN II) uzrokuju spolno prenosive infekcije ili upale. Zbog toga, svaki abnormalni nalaz Papa testa nije rak.

Što se ne vidi PAPA testom?

Pod svjetlosnim mikroskopom moguće je vidjeti i prepoznati parazite (Trichomonas) i gljivice (fungi) dok većina bakterija (aerobi i anaerobi), mikoplazme, ureaplazme, klamidija i virusi (HPV, HSV) nisu vidljivi svjetlosnim mikroskopom. Za dokazivanje infekcije submikroskopskim uzročnicima potrebno je uzeti uzorke za posebne laboratorijske testove.
Papa test nije dijagnostički test za utvrđivanje uzročnika infekcije.
Papa testom nije moguće pouzdano otkriti druge vrste karcinoma spolnih organa koji se javljaju u žena, kao što su rak maternice (endometrija) i rak jajnika (ovarija).

Kome se preporuča PAPA test?

Svim spolno aktivnim ženama i svim ženama starijim od 18 godina preporuča se jednom godišnje učiniti Papa test. Od 2003. godine se preporuča svim ženama, osobito starijima od 30 godina, učiniti HPV DNK test uz redovni godišnji Papa test. Svim ženama sa blažim promjenama u papa testu (CIN I i CIN II) obavezno je učiniti HPV DNK test na temelju kojeg će se odlučiti o daljnjim postupcima. Svim ženama kod kojih je utvrđen i liječen CIN ili rak vrata maternice preporučuju se kontrolni Papa testovi u kraćim vremenskim razmacima, ali ne manjim od 3 -4 mjeseca.

print