82016kol
Oticanje nogu u bolestima srca

Oticanje nogu u bolestima srca

Jedan od najčešćih znakova zatajenja srca jest oticanje potkoljenica i gležnjeva. Uzrok tome jest nakupljanje tekućine u organizmu koje nastaje kao posljedica smanjenog rada srca i smanjene mogućnosti da srce pumpa krv u periferne organe.

Kod zatajenja srca oštećen je mehanizam “srca kao pumpe” na način da srca slabije istiskuje krv u periferiju. Iz tog razloga dio krvi uvijek ostaje u venskom sustavu, koji dovodi krv srcu, a zaostali dio tekućine se najćešće nakuplja u trbušnoj šupljini, potkoljenicama i gležnjevima. Oticanje nogu najčešće se primjećuje krajem dana ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja jer gravitacijska sila uzrokuje povećanje tlaka u venama nogu te posljedično nakupljanje veće količine tekućine i veći otok nogu. Diskretni otok nogu može se primijetiti tako da čarape ostanu urezane u potkoljenice ili da cipele postanu preuske. Ležanje ili držanje nogu na povišenom može smanjiti otok nogu upravno zbog smanjenja tlaka u venskom sustavu.

Ako bolujete od srčane bolesti i primijetite novonastali otok nogu ili pogoršanje već postojećeg, nužno je javiti se liječniku. Najčešće je potrebno korigirati dozu diuretske terapije (lijekova za izmokravanje) čime će se i otok potkoljenica i stopala smanjiti a bolesnik osjećati bolje i lakše.

print