232009sij

Menopauza – ne zaboraviti na pravilnu prehranu

Menopauza je u modi. O tom razdoblju ženskog života danas se mnogo više govori jer u to razdoblje života je ušla jedna brojna populacija poslijeratnih žena kojima su tada “tepali” da su baby boom. Mentalitet suvremenih žena se razlikuje od mentaliteta njihovih majki. One se, ne žele, između dva valunga uživjeti u ulogu bake, nego žele uz pravilan i odmjeren pristup navedenom razdoblju ostati lijepe, mlade i zdrave. Pitanje spolnosti ovih žena nije više tabu tema u ordinacijama.

Što je menopauza?

To je vrijeme kada jajnici prestaju izlučivati ženske spolne hormone. Najvažniji vanjski znak je prestanak menstruacije.

Posljedice menopauze:

  • valovi vrućine -“valunzi”
  • izražene poteškoće zadržavanja mokraće
  • suha rodnica
  • suhoća i prerano starenje kože
  • početak osteoporoze
  • oštećenja arterija- zbog čega mogu nastati bolesti srca i krvnih žila
  • psihološke tegobe- depresija
  • debljanje

Jedite dobro da ostanete mladi.

Starenje je genetski programirano u ljudskom tijelu. Taj se proces može ubrzati pod agresivnim utjecajem vanjskih čimbenika kao što su slobodni radikali. To su štetne tvari koje nastaju u stanicama za vrijeme kemijskih reakcija u kojima je kisik loše upotrebljavan. Mogu ubrzati starenje stanica i promijeniti način njihovog razmnožavanja (opasnost od raka!) te prouzročiti cirkulacijske tegobe.

Određeni nutrijenti (prehrambeni sastojci), koje nazivamo antioksidansima, sposobni su se boriti protiv slobodnih radikala. To su:

  • vitamin C
  • vitamin E
  • beta karoten
  • selen
  • cink
  • polifenoli

Pravilnom prehranom dobit ćete potrebnu količinu tih nutrijenata. Evo namirnica koje možemo preporučiti:

Vitamin C:      Limun, peršin, kivi, zelene salate, sirovo povrće, naranča
Vitamin E:     Ulje suncokreta, oraha, koštice grožđa, pšenične klice
Beta karoten:     Sve obojeno voće i povrće: rajčica, breskve, naranče, marelice
Selen:     Ribe, meso, iznutrice, gljive, šampinjoni
Cink:     Suhi grašak, jetra, sirevi, grah
Polifenoli:     Crno vino, indijski čaj

Kako zaštiti kosti u menopauzi?

U menopauzi kosti postaju krhke. Najbolji način zaštite koštane mase je znatniji unos kalcija, po mogućnosti s dodatkom vitamina D i hormonalna terapija. Nakon 50 god. života žena bi trebala uzimati oko 1500 mg kalcija dnevno. Ispitivanja među Francuskinjama otkrilo je da uzimaju manje od 700 mg. Premalo! Žena u menopauzi mora jesti više sira, te se posebno čuvati gubitka kalicija što osobito uzrokuju: alkoholna pića, previše crne kave i pušenje.

Hormonalno liječenje

Dokazano djeluju na:

  • sprječavanje osteoporoze, osobito bolno slijeganje kralježaka (grbljenje!)
  • zaštićuju arterije- spriječavanje ateroskleroze, angine pectoris itd.
print