Brzo, profesionalno & povoljno napravite preglede.

Elektrokardiografija (EKG)

Što je to elektrokardiogram (EKG)?

Standardni elektrokardiogram ili EKG je neinvazivni dijagnostički postupak, osnova svakog kardiološkog pregleda. Osim toga EKG je neizostavna pretraga u Hitnim službama ili ambulantama obiteljske medicine osobito ako bolesnik dolazi sa simptomima koji ukazuju na moguću bolest srca.

Standardni EKG je grafički prikaz rada srca, sastoji se od 12 različitih vektorskih zapisa a zapis se sastoji od različitih krivulja (P val, QRS kompleks, T val) koje označavaju određeni dio srčanog ciklusa (to su one „neobične krivulje“ koje vidíte na nalazu EKG-a).

Pojednostavljeno EKG nam prikazuje rad srca sa svih strana – prednje, stražnje, donje, gornje, lijeve, desne. Kada bismo snimili rad srca samo sa prednje strane teško bismo primijetili da je infarkt na donjoj strani srca.

Slično kao kod kupnje automobila. Teško da ćete se odlučiti za kupovinu ako pogledate samo lijevu stranu automobila. U tom slučaju ne vidíte udubinu na desnim vratima.

Tako i nama EKG omogućuje da vidimo što kompletniju sliku rada srca.

 

Zašto je EKG važan?

EKG nam daje informacije o trenutnom srčanom ritmu i broju otkucaja srca.

Liječniku omogućuje dijagnosticirati brojne srčane poremećaje i patologije (aritmije, ishemije i/ili infarkt, poremećaje srčanih šupljina, poremećaje elektrolita, otrovne učinke lijeka na srce).

 

Kako se pregled provodi?

Pregled se provodi na potpuno bezbolan, brz i praktičan način.

Sveukupna priprema pacijenta i samo snimanje zapisa traje oko 5 minuta.

U pripremu za snimanje EKG-a ulazi mjerenje tjelesne težine i visine te mjerenje krvnog tlaka.

Pacijent skida gornji dio odjeće tako da oslobodi prsni koš, podigne nogavice otprilike 10 cm od gležnja te legne na leđa. Ruke ispruži dlanovima prema gore i noge ispruži ravno.

Mjesta na koja se postavljaju elektrode dodatno se navlaže običnom vodom ili ultrazvučnim gelom radi bolje provodljivost. Četiri elektrode se postavljaju na udove (2 na ruke i 2 na noge) te 6 elektroda na gornji dio prsnog koša.

Važan je kontakt kože i elektrode, tako da snimanje EKG preko čarapa za vene ili najlon čarapa nije moguće.

Preporuka za pacijente koji imaju pojačanu dlakavost gornjeg dijela tijela je da trimerom za brijanje ili brijačem skrate dlačice kako bi pretraga bila što kvalitetnija (isto vrijedi i za pacijente koji trebaju učiniti test opterećenja – ergometriju ili nositi Holter EKG).

Odmah po završetku snimanja liječnik očitava nalaz.

 

print