162016tra
Biciklom do zdravlja!

Biciklom do zdravlja!

10991BogartHumphreySvi su jedva dočekali proljetne dane da skinu teške zimske kapute, obuku proljetne cipelice i sjednu na terasu kafića i na suncu ispijaju kavu.
Zašto ne bismo osim na kavu sjeli i na naš bicikl koji skuplja prašinu u podrumu ili garaži i odvezli se ne samo do kafića nego i do zdravlja.

Vožnja bicikla ne uključuje samo rekreaciju. Vozeći se biciklom na posao ili u kupnju također činimo dobro sebi i svome zdravlju.

Biciklizam nas vraća u formu, pomaže u gubitku neželjenih kilograma i rješava nas stresa.
Vožnja bicikla aktivira većinu mišića u tijelu. Mišići nogu aktivni su dok pedaliramo, mišići leđa i trbuha pomažu nam da održimo ravnotežu a mišići ruku i ramena podupiru tijelo na ručkama. Ojačan mišićni sustav štiti kosti i rasterećuje ih i tako smanjuje bolove u zglobovima.

Srce je najzahvalniji organ kad vozimo bicikl. Ujednačeni pokreti prilikom vožnje biciklom djeluju opuštajuće čime se smanjuje anksioznost, nervoza i depresivno raspoloženje. Smanjenje stresa jedan je od ključnih faktora za zdravlje našeg srca.
Osim toga kod biciklizma srce se manje opterećuje nego kod drugih fizičkih napora, ali opet dovoljno pa se smatra da vožnja biciklom smanjuje mogućnost srčanog udara do čak 50%. Biciklizam smanjuje visoki krvni tlak koji je jedan od glavnih faktora rizika moždanog udara, te smanjuje broj srčanih otkucaja što djeluje blagotvorno na zdravlje našeg srca.

Ostavite auto u garaži, sjednite na bicikl i odvezite se do dućana, posla, parka ili obližnjeg jezera ili rijeke. Nema lijeka koji će vam učiniti više dobra od bicikla!

print