292016ožu

Aneurizma

Aneurizma je abnormalno proširenje stijenke arterije. Najčešće do proširenja dolazi zbog oslabljene stijenke arterije.

Zašto aneurizma nastaje nije još uvijek u potpunosti jasno. Neke aneurizme su urođene (kongenitalne), a neke se razvijaju tijekom života. Često je u podlozi ateroskleroza krvnih žila te različiti defekti stijenke arterija.

Uobičajene lokalizacije za razvoj aneurizme su aorta (glavna arterija koja izlazi iz srca), arterije mozga (tzv. cerebralne aneurizme), abdominalne koje mogu biti u abdominalnoj aorti ili ostalim arterijama koje opskrbljuju crijeva krvlju, arterija slezene te u koljenoj jami, tzv. poplitealna aneurizma.

Povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, pušenje cigareta mogu povećati rizik za razvoj aneurizmi aorte i arterija. Povišeni krvni tlak najčešći je uzrok nastanka aneurizme abdominalne aorte.

Nastanak aneurizme arterije slezene često je povezan sa trudnoćom.

Simptomi ovise o lokalizaciji aneurizme. Ako je aneurizma lokalizirana u blizini površine tijela najčešće se mogu pojaviti bol i otok a moguća je i pojava „pulsirajuće kvržice“.

Aneurizme u mozgu ili trbuhu često ne uzrokuju nikakve simptome. Ipak, velika aneurizma u mozgu može pritiskati različite moždane strukture i posljedično tome uzrokovati gubitak vida na jedno oko, zamućenje vida, dvoslike, jake glavobolje praćene mučninom i povraćanjem, vrtoglavicu, omaglicu ili šum u ušima. Abdominalne aneurizme mogu uzrokovati bol u trbuhu ili leđima

Ako dođe do prsnuća ili rupture aneurizme najčešći simptomi su bol, pad krvnog tlaka, porast frekvencije srca ili gubitak svijesti. Prsnuće aneurizme nerijetko završava smrću.

Za utvrđivanje dijagnoze aneurizme potrebno je učiniti temeljiti liječnički pregled nakon čega najčešće slijedi neka od dijagnostičkih metoda poput CT-a, ultrazvuka i angiografije (snimanje krvnih žila uz pomoć kontrasta).

Liječenje ovisi o lokalizaciji i veličini aneurizme. Kod određenih vrsta aneurizmi dovoljno je samo redovito praćenje kako bi se utvrdilo povećava li se aneurizma ili ne.

U nekim slučajevima potrebno je učiniti operativni zahvat. Odluka o operativnom liječenju također se donosi temeljem veličine, lokalizacije i simptoma koje aneurizma uzorkuje. Operacija može biti „otvorenog tipa“ a može se učiniti i tzv.endovaskularna embolizacija čime se stvara ugrušak u aneurizmi koji sprječava prsnuće aneurizme ili se stavlja određena vrsta klipse koja zatvara aneurizmu i na taj način također sprječava rupturu.

Aneurizme aorte operiraju se na način da se određenim metodama „pojača“ stijenka krvne žile i na taj način smanjuju simptomi i sprječava prsnuće aneurizme.

U slučaju pojave neobičnih kvržica na tijelu koje bole, pulsiraju ili otječu potrebno je konzultirati Vašeg liječnika. Također kod dugotrajnih glavobolja, smetnji vida ili bolova u trbuhu ili leđima nepoznatog uzroka također je potrebno javiti se liječniku.

Nastanak aneurizme se može prevenirati kontrolom visokog krvnog tlaka, zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i održavanjem razine kolesterola u normalnim granicama. Pušenje je jedan od najvećih rizika za razvoj aneurizme stoga se preporuča svim kardiovaskularnim bolesnicima prestati pušiti!

Autor: Dr. med. Ana Nedić

print