262016srp
5. kolovoza Međunarodni dan piva

5. kolovoza Međunarodni dan piva

Pivo je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje se unatoč tome tretira kao prehrambeni proizvod. Konzumira se u svakoj zemlji svijeta. Pije se u svakoj prilici. Dok je kod nas u najmanju ruku neobično piti pivo uz ribu, to je sasvim uobičajeno u Belgiji, Njemačkoj i Engleskoj gdje se riba jede puno češće nego kod nas. Kad se pije puno piva, jednostavnije je piti točeno. No poznavatelji tvrde da je ipak puno ukusnije pivo iz boce.

Pod pivom se zapravo podrazumijeva slabo alkoholno piće koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskoga kvasca. Voda je glavni dio napitka. Slad se dobiva od žitarica, najčešće od ječma i daje pivu sastojke ekstrata o kojem ovisi punoća okusa i koncentracija osnovnog ekstrata. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kojem šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod pa se s pravom smatra “tekućom hranom”.

Energetska vrijednost litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti litre punomasnog mlijeka. Iako se i na našim prostorima pivo vjerojatno konzumiralo od davnih vremena, prva poznata pivovara osnovana je 1721. godine na zagrebačkom Gornjem gradu. Stara gradska pivovara, na prostoru današnje Basaričekove ulice, bila je prva registrirana tvrtka koja se u Hrvatskoj bavila proizvodnjom piva.

print