212009sij

Hormoni štitnjače

TSH (tiroidni stimulirajući hormon) izlučuje hipofiza i zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona. On je centralni regulacijski mehanizam hormona štitnjače. Koristi se kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitnjače. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama hormona štitnjače izazivaju velike promjene u razini TSH u suprotnom smjeru (mehanizam povratne sprege!). Zato se smatra vrlo osjetljivim i specifičnim parametrom za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i šitnjače.

T4 (tiroksin) je najvažniji hormon štitnjače. Za njegovo stvaranje potreban je jod. Otpuštanje hormona štitnjače javlja se po potrebi i pod utjecajem TSH. Povećana koncetracija upućuje na hipertireozu, a smanjena na hipotireozu.

T3 (trijodtironin) je također hormon štitnjače, osobito odgovoran za djelovanje na ciljna tkiva (djeluje nekoliko puta snažnije od T4!). Zanimljivo je, da premda spada u hormone štitnjače, većih dijelom se sintetizira se u jetri. U oko 10% bolesnika određivanja T3 u serumu bolje odražava status štitnjače nego koncentracija T4.

TPO (anti TPO antitijela) predstavlja prisutnost protutijela na dio štitnjače.Važan je u dijagnostici autoimunih bolesti štitnjače.

print